Transferul tezaurului românesc la Moscova este atestat de documente autentice

vom-primi-vreun-raspuns-privind-tezaurul-romaniei-din-rusia-11ea2Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a participat la manifestările dedicate împlinirii unui secol de când Iașiul a devenit capitală de război, în cadrul cărora a avut loc și o ședință festivă a Academiei Române.

În cadrul ceremoniei, şeful BNR a declarat că transferul, în urmă cu 100 de ani, a tezaurului României în Rusia a avut loc în baza unei încrederi reciproce între cele două state, fiind atestat de documente autentice, care au fost păstrate cu mare grijă de toți guvernatorii BNR.

‘Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părți, Guvernul român și Guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani’, a precizat Isărescu.

Totodată, şeful BNR a menţionat că, în anii 1935 și 1956, au avut loc restituiri de valori către România, ‘dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul României’.

Mugur Isărescu a afirmat că documentele aflate în arhiva BNR arată că în luna februarie 1916 au fost transferate în Rusia 1.738 de lăzi cu monede și lingouri de aur, dar și casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar în luna iunie 1917, alte 188 de lăzi.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s