Avocatul Poporului a sesizat CCR în privinţa taxării proprietăţilor

curtea_constitutionala_20160712174851Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) privinţa dispoziţiilor Codului Fiscal prin care se impune persoanelor care nu mai au calitatea de proprietar al bunului impozitat obligaţia de a achita impozitul.

„Având în vedere că pentru plata impozitelor pe proprietate nu se aplică regimul plăţilor anticipate, ci impozitul se achită pentru anul fiscal în curs, fiind stabilite două termene de plată, 31 martie şi 30 septembrie inclusiv, măsura instituită – care obligă la plata impozitului proprietarul de la 31 decembrie din anul fiscal anterior, apare ca neadecvată şi disproporţionată faţă de scopul urmărit, prin aceea că afectează patrimoniul personal al unor cetăţeni obligaţi să achite impozit pentru bunuri care nu mai sunt în proprietatea acestora la data realizării plăţii, în cadrul termenelor de scadenţă. […]”, precizează Avocatul Poporului.

CCR admite că dreptul de proprietate „poate fi supus anumitor limitări”, dar menţionează că o astfel de limitare ar trebui să aibă legătură cu bunurile deţinute la data aplicării impozitului.

Excepţia de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului se referă la art. 461 alin. (1), alin. (5), alin. (7) teza a doua, art. 466 alin. (1), alin. (3), art. 471 alin. (1), alin. (4) teza a doua din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Drept penal, Judecatori - procurori - magistrati, Taxe si impozite, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s