Raluca Prună: Proiectul de amnistie nu ar rezolva situaţia precară din penitenciare

prunaMinistrul Justiţiei, Raluca Prună a afirmat că nu crede în proiectul de amnistie propus de mai multe ONG-uri, menţionând că este uimită de criticile aduse de sindicate proiectului de modificare a legii executării pedepselor. Astfel, ea anunţă că se va construi un nou penitenciar.

”Noi am mai avut două proiecte mari de graţiere în România, în 1997 şi în 2002 şi din experienţa pe care am avut-o şi din întinderea acestor legi privind graţierea, care au privit nu numai pedeapsa, adică nu s-a mers numai până la o anumită pedeapsă, ci s-au exclus de la bun început infracţiunile cu violenţă, faptele de corupţie, deci având în vedere această experienţă anterioară şi făcând nişte calcule la Ministerul Justiţiei, ne-am dat seama de fapt că o graţiere nu ar face decât să umble la efecte. În situaţia în care România s-ar decide, nu sub mandatul meu, pentru că eu am fost fermă şi am zis că nu cred în acest proiect acum, în această ţară, dar dacă România s-ar decide să facă mâine o graţiere printr-o lege adoptată de Parlament, nu ar rezolva decât efectul. (…) Dacă este să ne luăm după recidiva care există în România şi care nu e mică deloc şi care din calculele noastre ar duce la reumplerea acestor penitenciare într-un termen mai mic de un an, repet, unii ar putea fi graţiati, dar alţii se vor întoarce în mai puţin de un an în sistemul penitenciar, care este în condiţii precare în cea mai mare parte”, a precizat ministrul Justiţiei.

Cu privire la cererea sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) de retragere şi refacere a proiectului care prevede 3 zile scăzute din pedeapsă la o lună de închisoare în condiţii improprii, pe motiv că acesta este un „act de graţiere colectivă mascată”, Raluca Prună a afirmat că este uimită de reacţie, menţionând că prin acest proiect se arată mai multă toleranţă faţă de un sistem penitenciar precar.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Penitenciare, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s