Infracțiunea de abandon de familie prevăzută de art. 378 alin. (2) NCP

images (15)Conform Deciziei penale nr. 256/2016, Curtea de Apel Craiova, prin sentinţa penală nr. 112 din data de 03.11.2015 pronunţată de Judecătoria Vânju Mare în dosarul nr. x/332/2015, în baza art. 378, alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 41, alin. 1 Cod penal, a dispus condamnarea inculpatului S.D, la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de „abandon de familie”, prev. de art. 378, alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 41, alin.1 Cod penal.

Potrivit dispoziţiilor art. 378 CPP infracţiunea de abandon de familie constă în „Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.”

Din analiza infracțiunii în forma prevăzută la alin. (2), se constată că subiectul activ al acesteia este calificat, putând fi doar persoana care a fost condamnată la prestaţii periodice prin hotărâre judecătorească în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii. Din interpretarea a aceluiaşi text reiese că şi subiectul pasiv este calificat, acesta fiind persona îndreptăţită la întreţinere din partea victimei infracţiunii, obligaţie transferată condamnatului prin hotărâre judecătorească.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Drept penal, Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s