Nereguli la examenul de specialitate

Studentii-la-Medicina-vor-plati-taxe-mai-mariAnchetă de amploare după ce oficialii din Ministerul Sănătăţii au descoperit nereguli grave cu privire la organizarea examenului de specialist, cel care, odată promovat, le asigură medicilor rezidenţi dreptul la liberă practică.

După ce au luat la examinat listele cu cei care vor participa la examen în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie, autorităţile au descoperit că arondarea unora dintre candidaţi nu era făcută după numele de familie, ci după prenume, ceea ce contravine metodologiei.

Problemele nu sunt noi, ci ele există dintotdeauna, susţin cei din sistem, care aşteaptă rezultatele controlului dispus de Ministerul Sănătăţii în urmă cu 2 zile.

80% din cei care susţin examenul de specialist îl promovează. „A scădea sub un anumit nivel nu-şi poate permite nimeni. Trebuie să te gândeşti, ca şef de comisie, că îi dai certificat de specialist unui om care va ajunge să trateze bolnavi. Nu poţi fi medic specialist de nota cinci sau şase”, a precizat academicianul Ioanel Sinescu.

Însă înainte de a ajunge la examenul de specialitate, candidaţii sunt nevoiţi să dea rezidenţiatul. În 2016, concursul naţional va redeveni unul centralizat, cu subiecte unice, cu repartizare unică pe ţară.

În acest an, au fost scoase la concurs peste 3.000 de locuri pentru absolvenţii de medicină, 240 pentru cei de medicină dentară şi 126 pentru absolvenţii de farmacie.

Concursul se desfăşoară în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. O noutate pentru acest an este introducerea unor specialitati noi – cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică şi microbiologie clinică.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Sanatate, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s