Dezbatere asupra proiectului de modificare şi completare a legilor justiţiei

shutterstock_269974391-300x200Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare şi completare a legilor justiţiei, conform căruia procurorii şi judecătorii care vor face parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea să continue să judece sau să facă anchete.

În proiectului de modificare a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii se arată că „preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu exercită activitatea de judecător sau procuror. Judecătorii şi procurorii aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii continuă să desfăşoare activitatea de judecător, respectiv de procuror sau, după caz, să exercite funcţiile de conducere la instanţe sau parchete. Prevederile prezentului articol nu se aplică membrilor Consiliului Superior al Magistraturii aflaţi în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Judecătorul Bogdan Mateescu susţine că iniţiativa legislativă este una bună întrucât membrul CSM rămâne conectat la realităţile sistemului, chiar în interiorul lui, nu devine străin de realităţile judiciare, ci dimpotrivă este în mijlocul lor.

De asemenea, prin acest proiect se propune ca Consiliul să fie cel care face propunerile pentru funcţiile de conducere de la nivelul parchetelor, iar mandatele şefilor de parchete să fie de patru ani şi nu de trei, ca în prezent.

Până la data de 11 noiembrie, proiectul se va afla în dezbatere publică.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Organizare judiciara, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s