Dreptul de autor în cazul preluării unor informaţii publicate pe internet

INTERNET-MONDE-638x380În Hotărârea CJUE din 8 septembrie 2016, în cauza C-160/15 GS Media BV/Sanoma Media Netherlands BV, Playboy Enterprises International Inc., Britt Geertruida Dekker, Curtea Europeană stabileşte că postarea pe un site internet a unui hiperlink către opere protejate prin dreptul de autor şi publicate pe un alt site internet fără autorizaţia autorului nu constituie o „comunicare publică” atunci când persoana care postează acest link acţionează fără scop lucrativ şi fără a cunoaşte caracterul nelegal al publicării acestor opere.

Totuşi, în cazul în care aceste hiperlinkuri sunt furnizate în scop lucrativ, trebuie prezumată cunoaşterea caracterului nelegal al publicării pe celălalt site internet.

Astfel, Curtea constată că, în temeiul Directivei 2001/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională, statele membre trebuie să garanteze dreptul exclusiv al autorilor de a autoriza sau de a interzice orice comunicare publică a operelor lor.

Totodată, directiva pusă în discuţie urmăreşte menţinerea unui echilibru just între, pe de o parte, interesul titularilor drepturilor de autor şi, pe de altă parte, protecţia intereselor şi a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de obiecte protejate, în special libertatea lor de exprimare şi de informare, precum şi interesul general.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în International, IT si comunicatii, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s