ÎCCJ. Infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei săvârşită în procedura insolvenţei

justitie1Prin Decizia nr. 1160 din 1 aprilie 2014, ÎCCJ, Secţia Penală, spre deosebire de infracţiunea prevăzută în vechile dispoziţii ale art. 147 din Legea nr. 85/2006, infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei prevăzută în art. 271 alin. (1) lit. b) C. pen., săvârşită în procedura insolvenţei, presupune refuzul persoanei de a pune la dispoziţia judecătorului-sindic datele, informaţiile, înscrisurile sau bunurile deţinute, care i-au fost cerute de către judecătorul-sindic, iar nu şi refuzul persoanei de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori a lichidatorului datele, informaţiile, înscrisurile sau bunurile deţinute, care i-au fost cerute în mod explicit de către administratorul judiciar sau lichidator.

Astfel, în cazul în care fapta prevăzută în vechile dispoziţii ale art. 147 din Legea nr. 85/2006 constă în refuzul persoanei de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori a lichidatorului datele, informaţiile, înscrisurile sau bunurile deţinute, care i-au fost cerute în mod explicit de către administratorul judiciar sau lichidator, sunt incidente dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 187/2012, în temeiul cărora prevederile art. 4 C. pen. privind legea penală de dezincriminare sunt aplicabile şi în situaţiile în care o faptă determinată nu mai constituie infracţiune conform legii noi datorită modificării elementelor constitutive ale infracţiunii.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Drept penal, Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s