Răspunderea statului turc pentru deficienţe din sistemul public de sănătate

CEDO-raport-2011La 30 august 2016, prin hotărârea în cauza Aydogdu împotriva Turciei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că a fost încălcat art. 2 din Convenţie sub aspectul său material şi procedural.

Cauza priveşte plângerea reclamanţilor cu privire la decesul fiicei lor care ar fi fost cauzată de neglijenţa profesională a personalului spitalului unde a fost îngrijită.

Curtea a constatat că procedurile penale au fost fost lipsite de efectivitate şi că răspunsul sistemului judiciar turc de moartea copilului nu corespunde garanţiile inerente dreptului la viaţă, menţionând că, urmare a opiniilor inadecvate ale experţilor , autorităţile nu au fost în măsură să ofere un răspuns coerent şi ştiinţific fundamentat problemelor şi să stabilească responsabilitatea în cauză.

Curtea a ajuns la concluzia că Turcia nu a avut suficientă grijă pentru a asigura buna organizare şi funcţionare a serviciilor din spitalele publice în această regiune a ţării, în special din cauza lipsei unui cadru care să stabilească reguli pentru spitale în vederea asigurării protecţiei vieţii nou-născuţilor prematur.

În final, Curtea a obligat Turcia să plătescă reclamanţilor 65.000 de euro cu titlu de daune morale.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în CEDO, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s