Modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală

justMinisterul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe fondul atentatelor din Republica Franceză din anii 2015 – 2016 şi din Regatul Belgiei din anul 2016, al fenomenului imigraţionist din Asia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu care a afectat Europa în ultimii ani şi luând în considerare semnale privind posibilitatea schimbării rutelor migratorii ale refugiaţilor cu posibila tranzitare a teritoriului României, la nivelul autorităţilor române s-a pus problema unei securizări suplimentare a teritoriului naţional, inclusiv prin instrumente de cooperare judiciară.

În acest sens s-a luat în considerare necesitatea modificării unor dispoziţii ale Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea identificării unei soluţii pentru combaterea unor forme grave ale criminalităţii, astfel încât lipsa reciprocităţii să nu împiedice autorităţile judiciare competente să dea curs unei cereri de cooperare judiciară internaţională în materie penală.

De asemenea, prin proiectul de lege se urmăreşte transpunerea unor prevederi din Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale şi al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum şi dreptul ca o persoană terţă să fie informată în urma privării de libertate şi dreptul de a comunica cu persoane terţe şi cu autorităţi consulare în timpul privării de libertate.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, International și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s