Garantarea dreptului la apărare

images (4)Potrivit prevederilor art. 15 din Legea nr. 304/2004 dar şi art. 24 din Constituţia României, dreptul la apărare este garantat, iar în tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de avocat, ales sau numit din oficiu.

Legiuitorul a instituit prin dispoziţiile art. 6 al. 1 lit. a OUG nr. 51/2008 ajutorul public judiciar sub forma plaţii onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu.

Astfel, cererea de ajutor public judiciar sub forma asistenţei prin avocat a fost admisă şi i-a fost desemnat un apărător din oficiu, însă dreptul la apărare i-a fost prejudiciat, fiind golit practic de conţinut, concluzie justificată de lipsa exercitării oricăror mijloace juridice specifice în acest sens.

În concluzie, Curtea a decis că judecarea la fondul cauzei s-a realizat cu încălcarea dreptului la apărare, calitatea serviciilor avocatului din oficiu afectând însăşi accesul la justiţie a reclamantului (cauza Airey contra Irlandei), în sensul art. 6 al. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Curat murdar, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s