Proiect: Modalitatea de stabilire a despăgubirilor pentru persoanele care au constituit depozite la CEC în vederea achiziționării de autoturisme

masiniMinisterul Finanțelor Publice (MFP) a supus spre consultare publică Proiectul de Hotărâre pentru completarea art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice şi modalitatea de stabilire a despăgubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme, dar şi pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

Ajustarea valorii despăgubirii faţă de nivelul aprobat prin art. 2 din O.U.G. nr.156/2007 cu modificările și completările ulterioare, în sensul majorării acesteia cu suma de  20.088,79  lei şi suplimentarea  cu 1 (unu) a numărului de deponenţi cu drept de despăgubire potrivit aceluiaşi act normativ, în conformitate cu scrisoarea nr. RGG/C417/DPSB din 21 iulie 2016, transmisă de către C.E.C. BANK S.A., Ministerului Finanţelor Publice. Despăgubirea în sumă de  20.088,79 lei constituie despăgubirea unui deponent stabilită în urma hotărârii judecătorești executorii. După intrarea în vigoare a prezentei hotărâri MFP va lansa o emisiune de titluri de stat pe numele C.E.C. BANK S.A.

Data emisiunii titlurilor de stat va fi 6 septembrie 2016 iar data scadenţei  6 octombrie 2016. Titlurile de stat sunt nenegociabile și nepurtătoare de dobândă.

În conformitate cu prevederile  O.U.G. nr. 156/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.232/2008, ”întreaga responsabilitate pentru realitatea şi corectitudinea sumelor reprezentând valoarea despăgubirilor, precum şi pentru ducerea la îndeplinire a acţiunii de despăgubire efectivă a persoanelor fizice beneficiare ale acestora, revine fostei Case de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. actualmente C.E.C. BANK S.A., respectiv fostei Bănci Române pentru Dezvoltare  B.R.D. – S.A. actualmente B.R.D. Groupe Société  Générale  S.A.”.

Măsurile propuse au în vedere necesitatea eliminării  disfuncţionalităţilor în gestionarea procesului de acordare a despăgubirilor, astfel încât să fie alocate resursele financiare pentru ca toţi cei îndreptăţiţi să poată beneficia de măsurile cu caracter reparatoriu.

Proiectul de act normativ este corelat cu dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului şi ale protocoalelor adiţionale la aceasta, ratificate de România, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s