Dezbateri privind arhiva SIPA

CNSAS a preluat, joi, de la un depozit al SRI din Bucuresti, primele cinci tone de dosare apartinind arhivei fostei Securitati, documentele fiind transportate la noul sediul al Consiliului din orasul ilfovean Popesti-Leordeni.Pe 26 iulie 2016, trei asociaţii ale magistraţilor au trasmis o scrisoare Ministerului Justiţiei în care arătau că sunt nemulţumite deoarece reprezentanţii lor nu fac parte din comisia pentru inventarierea arhivei SIPA.

Ca răspuns la criticile asociaţiilor magistraţilor, Ministerul Justiţiei susţine că arhiva SIPA trebuie să înceteze să mai fie „motiv de speculaţii şi suspiciuni”.

În data de 4 august, MJ a transmis un răspuns la o scrisoare adresată pe 26 iulie de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR), în care se arăta că este „o împrejurare deosebit de gravă” faptul că participarea reprezentanţilor asociaţiilor profesionale ale magistraţilor este exclusă din componenţa Comisiei pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva SIPA, în condiţiile în care înscrisurile îi vizează, în special, pe judecători şi procurori.

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice, pe data de 25 iulie, proiectul de hotărâte privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

Proiectul supus dezbaterii publice prevede faptul că „documentele cuprinse în arhiva fostei DGPA nu pot fi puse, pe perioada desfăşurării activităţii Comisiei, la dispoziţia nici unei persoane fizice sau juridice în afara celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuţii cu privire la documentele acestei arhive”.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s