APADOR-CH protestează împotriva Guvernului care adoptă în mod abuziv reglementări în materie fiscală

lcConform unui comunicat al APADOR-CH, instituţia protestează faţă de modul abuziv prin care Executivul adoptă reglementări în materie fiscală prin care afectează/restrânge drepturi şi libertăţi fundamentale.

Astfel, ultimul abuz este reprezentat de un proiect de hotărâre de guvern prin care ANAF-ul se autoabilitează să încalce grav viaţa privată a persoanelor, prin monitorizarea (fără niciun fel de autorizare judecătorească) a oricărei operaţiuni financiare realizate de orice deţinător de card.

Potrivit prevederilor constituţionale, drepturile şi libertăţile fundamentale nu pot fi restrânse/afectate decât prin lege, nu şi prin alte acte normative cu putere inferioară legii, cum sunt HG-urile. Prin urmare, art. 115 alin. (6) din Constituţie interzice restrângerea, afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin OUG, fiindcă numai legea le poate restrânge/afecta.

De asemenea, în paragraful 2 al art. 8 din  CEDO se prevede că nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Contabilitate și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s