Scopul Strategiei Naționale Anticorupție – promovarea integrității și a transparenței în administrația publică

prunaMinistrul Justiției, Raluca Prună a declarat că scopul Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) este cel de promovare a integrității și a transparenței în administrația publică.

În cadrul dezbaterii „Transparența serviciilor publice și guvernarea deschisă”, prilejuită de lansarea noii SNA, Prună a afirmat: „Scopul acestei strategii este să promoveze integritatea, prin aplicarea mai riguroasă a cadrului normativ și instituțional. Adoptarea acestui document este un obiectiv strategic, asumat de premierul României și de Ministerul Justiției încă de la începutul programului de guvernare și cred că aproape am ajuns la capătul acestui demers în termenii calendarului pe care l-am stabilit inițial și mai cred că adoptarea Strategiei este un interes major nu numai pentru Guvernul României, dar și pentru societatea românească în general”.

Totodată, ministrul Justiţiei a vorbit despre cele patru valori care stau la baza Strategiei şi care sunt aplicabile administrației centrale sau locale:

  • Prioritatea interesului public: funcționarii nu trebuie să folosească funcția publică pentru beneficii necuvenite, care pot fi patrimoniale sau nepatrimoniale;
  • Integritatea: reprezentanții instituțiilor și autorităților publice au obligația de a declara orice interes personal care poate veni în contradicție cu exercitarea atribuțiilor lor de serviciu;
  • Transparența: obligația reprezentanților instituțiilor și autorităților publice de a oferi un acces neîngrădit la informațiile de interes public, şi
  • Voința politică: cele trei puteri în stat — executivă, legislativă și judecătorească trebuie să înțeleagă și să internalizeze importanța unei societăți lipsite de corupție.
Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s