Dezbateri pe tema securității juridice a cetățeanului

justÎn cadrul unei dezbateri pe tema securității juridice a cetățeanului, judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că principiul precedentului judiciar trebuie să se aplice în România.

Este drept, judecătorii nu creează legi, doar autoritatea legislativă creează legi și este foarte bine să fie așa. Aceasta este tradiția noastră legală și juridică, însă hotărârile instanțelor superioare rămase definitive sunt obligatorii sau ar trebui să fie obligatorii în toate cazurile similare de aici încolo pentru toate instanțele din subordinea lor, pe un simplu considerent, ele constituie izvor de autoritate, adică izvor de interpretare a dreptului. Atenție mare, deci nu vorbesc despre precedentul judiciar ca izvor de drept, ci ca izvor de interpretare a dreptului. Dacă Curtea Supremă decide într-un fel, nu într-un recurs în interesul legii și nu în mecanismul de dezlegare a chestiunilor de drept, ci într-o decizie de speță, cum aș putea eu să spun, judecător de judecătorie sau de tribunal sau de curte de apel, că pe mine nu mă interesează ce a decis Curtea Supremă într-o decizie de speță?„, a precizat Danileț.

„Nu am putea spune că avem jurisprudență unitară, nu am putea spune că în România avem legi coerente, legi clare. De fapt, este vorba, până la urmă, despre formarea unei culturi, a unei culturi juridice, dacă vreți, și a unei culturi a statului de drept. Constat, de exemplu, că în România foarte mult se interpretează legea și mai puțin se aplică. Chiar am ajuns să văd hotărâri judecătorești ce interpretează legi extrem de clare sau care mie mi se par foarte clare„, a mai adăugat Cristi Danileț.

Dezbaterea pe tema securității juridice a cetățeanului a fost organizată de Comisia pentru drepturile omului din Senat, Societatea Română pentru Drepturile Omului, Centrul de studii pentru drepturile omului și Uniunea Internațională a Avocaților din România.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s