CCR va judeca dezincriminarea conflictului de interese şi statutul aleşilor locali

images (5)Curtea Constituţională (CCR) judecă sesizarea depusă de PSD la legea privind dezincriminarea conflictului de interese, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis la actul care prevede că aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu-şi pierd mandatul.

Astfel, legea care stabileşte că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de data 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese a fost atacată la CCR de 98 de deputaţi.

Motivele invocate
de iniţiatorii sesizării sunt:

– legea ”ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie’‘ fiindcă actul normativ introduce o interpretare cu privire la conflictul de interese.
– legea ”are efecte retroactive încălcând principiul neretroactivităţii legii consacrat de prevederile art. 15 alin. 2 din Constituţia României: <<Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile >>”;
– actul în cauză asigură o clauză de impunitate retroactivă fiind o <<subtilă dezincriminare retroactivă, o veritabilă amnistie>> pentru parlamentarii care au angajat rude înainte de data la care a intrat în vigoare această interdicţie prevăzută de art. 38 alin (11) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, aceştia nemaiputând fi traşi la răspundere juridică penală şi civilă.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s