Neconstituţionalitatea organizării referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale

 images (11)

Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, a fost ridicată direct de Avocatul Poporului.

În comunicatul Curţii Constituţionale, în urma deliberărilor acesteia, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că ordonanța care prevedea organizarea referendumului la aceaşi dată cu alegerile  locale, este neconstituțională.

Curtea a constatat că actul normativ examinat nu respectă condițiile prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, cu referire la existența unei situații extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Ordonanţele se emit de către Guvern, în temeiul unei legi speciale de abilitare, iar ordonanţele de urgenţă se pot emite doar dacă există o situaţie extraordinară, iar reglementarea lor nu poate fi amânată. Urgenţa trebuie să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

În acest caz Guvernul nu poate justifica o urgenţă iar din acest motiv s-a constatat şi neconstituţionalitatea ei.

Decizia Curţii Constituţionale se va publica în Monitorul Oficial al României iar de la această dată decizia este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s