Implicaţiile nesemnării declaraţiei la rubrica depunerii juramântului

scr

 

Tribunalul Bistriţa Năsăud, prin încheierea penală nr. 21/2015, a stabilit că „cererea inculpatului de a fi excluse declarațiile martorilor, cu motivarea că nu au semnat în rubrica alocată depunerii jurământului, nu va fi însușită, întrucât respectivele declarații au fost semnate de cei în cauză, pe fiecare filă care astfel și-au asumat relatările făcute în fața organelor judiciare. Pe de altă parte, lipsa semnăturilor în rubrica aferentă jurământului nu duce automat la concluzia că acesta nu a fost rostit de martori, putând fi vorba de o eroare materială. În fine, sinceritatea unui martor în legătură cu aspectele declarate nu se examinează exclusiv prin prisma semnăturii pe care o depune la rubrica alocată jurământului.”

Prin urmare, nefiind vorba de probe obținute în mod nelegal, în sensul prevederilor art. 102 Cod procedură penală, solicitarea inculpatului de excludere a declarațiilor martorilor care nu au semnat în rubrica alocată depunerii jurământului nu va fi admisă.

Declaraţiile date de martori în faţa instanţei se semnează de către aceştia pe fie
care filă şi este citită de grefier, martorului, grefierul îl întreabă dacă este de acord cu aceasta. Faptul că, declaraţia nu a fost semnată în rubrica  alocată depunerii jurământului nu duce la o neasumare a celor relatate.

Potrivit principiului liberei aprecieri a probelor, declaraţiile martorilor au aceeaşi forţă probantă ca şi celelalte mijloace de porbă. Importanţa şi complexitatea administrării şi aprecierii probei testimoniale este deosebită, astfel încât pentru a se stabili dacă martorul audiat a fost sincer, dacă depoziţia sa corespunde realităţii obiective, magistratul trebuie să posede o bogată cultură judiciară, să stăpânească reguli tactice criminalistice de ascultare. Evaluarea probei testimoniale presupune necesitatea reconstituirii drumului pe care îl parcurge procesul de formare a mărturiei: recepţia informaţiilor, stocarea memorială a acestor informaţii, comunicarea lor sub forma reproducerii şi recunoaşterii precum şi luarea în considerare a factorilor obiectivi şi subiectivi.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Drept penal, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s