CCR amână până la 15 iunie decizia privind abuzul în serviciu

ccrÎn data de 24 mai 2016, judecătorii Curţii Constituţionale a României au amânat până la 15 iunie o decizie privind  sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu, cu scopul de a obţine date legate de dosarele pe  această temă, propunerile formulate de procurori şi deciziile instanţelor.

Potrivit datelor DNA, o decizie de neconstituţionalitate a CCR ar fi avut consecinţe directe asupra a peste 800 de  dosare aflate în lucru.

Articolele contestate aflate în dezbaterea CCR sunt:

Articolul 297 din Codul Penal incriminează abuzul în serviciu ca fiind: „Fapta funcţionarului public care, în  exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta  cauzează o pagubă ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se  pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Aricolul 13 indice 2 al Legii nr. 78/2000 reglementează „Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice,  infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea  unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau  nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.”

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Judecatori - procurori - magistrati, Legislatia muncii, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s