CPP: Procurorul poate solicita de la bănci datele financiare ale unei persoane, fără aprobarea unui judecător

justititie3Potrivit unei ordonanţe de modificare a Codului de Procedură Penală adoptată de Guvern, procurorul poate cere de la bănci datele financiare ale unei persoane, fără aprobarea unui judecător.

Unii avocaţi, dar şi un ONG, susţin că măsura este neconstituţională.

Astfel, avocaţii de drept penal precizează că modificarea, cu dispariţia sintagmei „cu încuviintarea prealabilă a judecatorului de drepturi si libertăţi”, încalcă drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţie.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede peste 150 de modificări ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Printre modificările aduse se află şi dreptul procurorului de a revoca o hotărâre judecătorească, în cazul controlului judiciar şi al controlului judiciar pe cauţiune.

Totodată, o măsură contestată de unii avocaţi şi de cei de la APADOR-CH este abrogarea alineatului 1 din art. 228 din Codul de procedură penală, care stabilea că după luarea măsurii arestării preventive, inculpatului i se aduc la cunoştinţă, de îndată, în limba pe care o înţelege, motivele pentru care s-a dispus această măsură.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Drept penal, Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s