Dispoziţii stabilite de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în ceea ce priveşte grupele de muncă

lc

Ca urmare a sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către Colegiul de conducere  al Curţii de Apel Constanţa, aceasta s-a pronunţat asupra interpretării şi aplicabilităţii unitare a dispoziţiilor Ordinului 50/1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadreză în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării.

Potrivit ICCJ în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor pct. 6 – 8 şi 12 din Ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 50/1990, instanţele de judecată au posibilitatea analizării şi constatării pe cale judiciară, ulterior abrogării acestui act normativ, a încadrării muncii prestate în perioada 18 martie 1969 – 1 aprilie 2001, după caz, în grupele I sau II de muncă.

Cu alte cuvinte, în cazul în care, din diferite motive, munca prestată în perioada menţionată mai sus nu se regăseşte în cuprinsul ordinului, partea interesată poate apela la instanţa de judecată pentru încadrarea muncii prestate în una cele doua grupe de muncă.

Această decizie este foarte importantă deoarece multe categorii de muncă nu se regăsesc încadrate în cele două grupe de muncă şi se pune capăt unei ambiguităţi legislative.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Legislatia muncii, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s