Decizie ICCJ privitoare la prelevarea probelor biologice

coduri-vrancea_2

Potrivit comunicatului privind deciziile pronunţate în recursurile în interesul legii în şedinţa din 16 mai 2016 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite recursul în interesul legii promovat de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În decizie se stabilesc dispoziţii general obligatorii  în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 7 alin.1 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Astfel, s-a stabilit că în cazul inculpaţilor minori sancţionaţi prin aplicarea unor măsuri educative conform noului Cod penal, instanţa de judecată nu poate dispune prelevarea probelor biologice pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. Această dispoziţie va pune în imposibilitate instanţele de judecată de a lua această măsură cu privire la inculpaţii minori.

Această decizie este obligatorie, potrivit art.474 alin.4 din Codul de procedură penală şi a fost  pronunţată, în şedinţă publică, la data de 16 mai 2016, urmând a fi publicată în M.Oficial.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Domeniul justitiei, Drept penal, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s