Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit prin Decizia nr. 2222/2015 faptul că în cazul unei acţiuni în constatarea nulităţii absolute a unui contract de închiriere reclamantul are obligaţia să cheme în judecată, în calitate de pârâţi, pe toţi contractanţii şi nu numai pe unii dintre ei, deoarece drepturile şi obligaţiile părţilor derivând din contract sunt indivizibile, coparticiparea procesuală pasivă fiind obligatorie în această situaţie.
Astfel, anularea unui act juridic presupune, în mod obligatoriu, judecata în contradictoriu cu persoanele ale căror drepturi sunt afectate în cazul în care acţiunea ar fi admisă.
În speţa dată, reclamantul a chemat în judecată doar locatorul însă ICCJ a stabilit că nevalabilitatea actului juridic trebuie să fie constată faţă de toate părţile contractante. Reclamantul nu poate obţine, cu încălcarea coparticipării procesuale, anularea unor drepturi ale chiriaşilor, pentru a obţine el însuşi un drept faţă de aceştia.
Decizia va fi publicată în Monitorul Oficial şi potrivit art.474 alin.4 din Codul de procedură penală va avea efecte obligatorii.