Legea pensiilor avocaților a fost publicată şi se va aplica din 3 august 2016

justitie1În Monitorul Oficial nr. 342 din data de 5 mai 2016 a fost publicată Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, care va intra în vigoare la 3 august 2016.

Potrivit legii, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani. În prezent, regula se aplică doar bărbaţilor din avocatură, femeile pensionându-se la 60 de ani.

În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi, acesta va rămâne la nivelul actual de 15 ani.

În schimb, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în condiţiile în care în prezent stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei şi de 35 de ani pentru bărbaţi.

În sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, se vor putea asimila stagiului de cotizare, la fel ca în prezent, şi perioadele necontributive (perioade asimilate) în care asiguratul:

  • a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar juridic, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
  • a satisfăcut serviciul militar, ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Totodată, Legea extinde categoria femeilor care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Astfel, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin un copil şi l-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare, după cum urmează:

  • cu şase luni – pentru un copil;
  • cu un an – pentru doi copii;
  • cu 18 luni – pentru trei copii;
  • cu doi ani – pentru patru sau mai mulţi copii.

În acelaşi document se menţionează că avocaţii asiguraţi vor avea dreptul, în afară de pensie, la următoarele prestaţii de asigurări sociale:

  • indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite, accidente de muncă sau accidente în afara muncii;
  • indemnizaţie de maternitate;
  • ajutor pentru creşterea copilului;
  • ajutor de deces.
Publicitate
Acest articol a fost publicat în Avocati - notari - executori jud - mediatori, Pensii, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s