Proiect de modificare a Legii energiei electrice și gazelor naturale

gaze-naturaleMinisterul Energiei a elaborat un proiect de modificare a Legii energiei electrice și gazelor naturale 123/2012 prin care „consumatorii protejați” de gaze vor fi alimentați cu prioritate în cazul unei situații de urgență.

Potrivit proiectului, consumatori protejați  sunt cei care se află în următoarele situații:
– consumatorii casnici racordați la o rețea de distribuție a gazelor naturale;
– autoritățile publice și orice alte entități publice sau private care își desfășoară activitatea în domeniul sănătății și asistenței sociale, cu condiția ca aceștia să fie racordați la o rețea de distribuție sau de transport de gaze naturale și ca toți acești consumatori să nu reprezinte mai mult de 20 % din consumul total de gaze naturale;
– instalații de termoficare, în măsura în care furnizează energie consumatorilor din categoria celor menționați la litera (a) si (b), fără ca aceștia să fie racordați la o rețea de distribuție sau de transport gaze naturale, cu condiția ca aceste instalații să nu poată funcționa cu alți combustibili și să fie conectate la o rețea de distribuție sau de transport gaze naturale.

În proiect se mai arată că în situație de criză, în scopul garantării aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor protejați, contractele de furnizare, transport și distribuție a gazelor naturale, încheiate până la data declarării nivelului de urgență, cu excepția contractelor de furnizare a gazelor naturale încheiate cu consumatorii protejați, a contractelor de înmagazinare gaze naturale, se suspendă de drept, pe perioada începând cu ora 24:00 a zilei în care se declară nivelul de urgență și terminând cu ora 24:00 a zilei în care se declară încetarea nivelului de urgență.

Declararea apariției și încetării nivelului de urgență, în situații de criză, se face prin ordin al conducătorului autorității competente.

Acest articol a fost publicat în Economie, Protectia consumatorului, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s