Proiect de modificare a Legii energiei electrice și gazelor naturale

gaze-naturaleMinisterul Energiei a elaborat un proiect de modificare a Legii energiei electrice și gazelor naturale 123/2012 prin care „consumatorii protejați” de gaze vor fi alimentați cu prioritate în cazul unei situații de urgență.

Potrivit proiectului, consumatori protejați  sunt cei care se află în următoarele situații:
– consumatorii casnici racordați la o rețea de distribuție a gazelor naturale;
– autoritățile publice și orice alte entități publice sau private care își desfășoară activitatea în domeniul sănătății și asistenței sociale, cu condiția ca aceștia să fie racordați la o rețea de distribuție sau de transport de gaze naturale și ca toți acești consumatori să nu reprezinte mai mult de 20 % din consumul total de gaze naturale;
– instalații de termoficare, în măsura în care furnizează energie consumatorilor din categoria celor menționați la litera (a) si (b), fără ca aceștia să fie racordați la o rețea de distribuție sau de transport gaze naturale, cu condiția ca aceste instalații să nu poată funcționa cu alți combustibili și să fie conectate la o rețea de distribuție sau de transport gaze naturale.

În proiect se mai arată că în situație de criză, în scopul garantării aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor protejați, contractele de furnizare, transport și distribuție a gazelor naturale, încheiate până la data declarării nivelului de urgență, cu excepția contractelor de furnizare a gazelor naturale încheiate cu consumatorii protejați, a contractelor de înmagazinare gaze naturale, se suspendă de drept, pe perioada începând cu ora 24:00 a zilei în care se declară nivelul de urgență și terminând cu ora 24:00 a zilei în care se declară încetarea nivelului de urgență.

Declararea apariției și încetării nivelului de urgență, în situații de criză, se face prin ordin al conducătorului autorității competente.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Economie, Protectia consumatorului, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s