Prevedere din Statutul polițistului declarată neconstituțională

CCRLa 19 aprilie 2016, plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu următorul conținut: „Procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispozițiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că dispozițiile art. 78 alin. (1) din Legea nr.360/2002 contravin art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituție, deoarece procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițistului țin de statutul polițistului și trebuie reglementate prin lege organică, respectiv prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. CCR a mai constatat încălcarea prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (4), referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, și art. 1 alin. (5), întrucât dispozițiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 deleagă reglementarea acestor aspecte esențiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s