Procedurile de numire a conducerii ÎCCJ și a procurorilor-șefi fără președintele țării

downloadProiectul de lege, depus la Camera Deputaților de către președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prevede faptul ca președintele țării să fie exlus din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorilor-șefi a șefului statului și a ministrului Justiției.

Astfel, proiectul prevede modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, dar şi faptul că președintele, vicepreședintele şi președinții de secții vor fi aleşi dintre judecătorii cu o vechime de muncă de cel puțin doi ani de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, Consiliul Superior al Magistraturii va putea numi, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții.

Proiectul are ca scop asigurarea independenței justiției și scoaterea actului de justiție de sub influența prea mare a factorului politic.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Domeniul justitiei, Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s