Acces la infrastructura fizică deţinută de operatorii de reţea

electronic internetGuvernul a aprobat proiectul de Lege privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi unele măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice.

Măsurile incluse în proiectul legislativ au în vedere stimularea extinderii eficiente a reţelelor de bandă largă şi dezvoltarea concurenţei în domeniul comunicaţiilor electronice, prin facilitarea accesului pe proprietăţi şi a construirii reţelelor de comunicaţii electronice şi infrastructurilor fizice asociate acestora. Aceste măsuri urmăresc încurajarea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii electronice şi a infrastructurilor fizice existente.

De asemenea, proiectul de act normativ include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de reţea. Acestea vor fi bazate pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică.

În vederea facilitării exercitării dreptului de acces la infrastructura fizică a operatorilor de reţea, proiectul de lege prevede şi dreptul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice să aibă acces la informaţiile privind amplasarea, traseul, tipul şi utilizarea actuală a infrastructurii fizice, inclusiv printr-un punct de informare unic, ce va fi organizat şi gestionat de ANCOM, până la 1 ianuarie 2017. Astfel se va oferi acces la informaţii privind amplasarea, traseul, tipul şi utilizarea actuală a infrastructurii fizice, precum şi punctele de contact ale operatorilor de reţea.

Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2014/61/UE privind măsuri de reducere a costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză, acomodându-se cu reglementările europene deja transpuse în dreptul naţional şi preluând dispoziţiile Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în IT si comunicatii, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s