Sesizare CCR în legătură cu noua modalitate de alegere a membrilor CSM

csm-inpolitics.ro_Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat Senatului României sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se verifica dacă „hotărârea Senatului prin care se stabileşte un nou mod de alegere al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este conformă sau nu cu legea fundamentală”.

Judecatorii cer acest lucru datorită faptului ca Hotărârea Senatului nr.28/2016, din data de 7 martie, „modifică modul de alegere al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii într-un mod contrar normelor constituţionale, al regulilor democratice şi al tradiţiei instituţionale, putând genera consecinţe negative însemnate cu privire la buna funcţionare a singurului organ ce garantează independenţa justiţiei”.

Potrivit legii fundamentale, durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de şase ani. Uniunea Juriştilor susţine că „CSM este un organ colectiv şi nu individual, de unde reiese că durata mandatului se referă la Consiliu ca întreg, şi nu la mandatul fiecărui membru luat individual”.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s