Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției

cms_image_000032058_87414300Conform unui proiect de lege, persoanele care adoptă ar putea beneficia de un concediu de până la un an de zile pentru acomodarea cu copilul şi de o indemnizaţie lunară.

Astfel, actul normativ, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), are ca scop să simplifice procedura de adopţie şi să ofere soluţii legislative care să asigure o mai bună funcţionare a actualului sistem de adopţii.

În forma iniţială, proiectul de lege stabilea acordarea unui concediu de acomodare cu o durată de maximum 90 de zile şi a unei indemnizaţii lunare pe întreaga perioadă în care au copilul încredinţat în vederea adopţiei, egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare pronunţării hotărârii prin care s-a dispus încredinţarea.

Concediul şi indemnizaţia se acordă pe baza cererii persoanei îndreptăţite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare.

De asemenea, persoanele îndreptăţite cărora li s-au stabilit aceste drepturi nu pot beneficia, în perioada concediului de acomodare, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată prin Legea nr. 132/2011.

Totodată, pe perioada concediului persoana îndreptăţită beneficiază de plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Politic, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s