Propunerea privind completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei şi calomniei, respinsă de Senat

lcÎn şedinţa din 14 martie 2016, Senatul României a respins propunerea legislativă a senatorului ALDE, Cristiana Anghel, care vizează modificarea Legii nr. 269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracţiuni a calomniei şi insultei şi stipularea probei verităţii. Pentru respingerea iniţiativei au votat 12 senatori.

Actul normativ prevede completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepseşte de la o lună la 2 ani de închisoare sau cu amendă.

În cazul calomniei, senatorul ALDE propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că „afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevarată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de plenul Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Drept penal, Politic, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s