Muzeele vor fi obligate să ţină evidenţa obiectelor de patrimoniu şi digital, prin DOCPAT – Proiect

descărcarePotrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului, muzeele şi alte instituţii ale statului care deţin obiecte de patrimoniu vor fi obligate să le inventarieze atât pe hârtie, cât şi pe suport digital, prin programul DOCPAT, finanţat de Ministerul Culturii.

Astfel, proiectul stabileşte că „instituţiile publice sunt obligate să utilizeze programul DOCPAT, program finanţat de Ministerul Culturii” şi că finanţarea pentru dezvoltarea programului provine tot de la minister.

Conform expunerii de motive, semnată de parlamentarii PNL Raluca Turcan şi Traian Igaş, acest proiect este necesar pentru că legislaţia actuală permite ca „orice instituţie publică deţinătoare de patrimoniu mobil (muzeu) poate solicita cu succes bani de la Ministerul Culturii/Primărie pentru achiziţionarea unui program (soft) şi poate organiza o licitaţie”.

De asemenea, prin adoptarea actului normativ, va fi combătut traficul cu obiecte de patrimoniu, gestionare mai bună a banilor, combaterea corupţiei în domeniu sau încadrarea patrimoniului naţional în ansamblul patrimoniului european.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Bunuri - retrocedari - exproprieri, Cultura, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s