Concediu paternal de 10 zile

Father feeding his baby boy

Potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, durata concediului paternal va fi dublată. Documentul a trecut de senatori în decembrie 2015 şi urmează să ajungă pe lista de vot decisiv a deputaţilor, fiind propus pentru adoptare.

Legislaţia actuală prevede că taţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concediu paternal pentru a participa la îngrijirea nou-născutului.

Astfel, propunerea legislativă prevede mărirea duratei concediului paternal de la cinci la zece zile lucrătoare plătite: „În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare”.

De asemenea, termenul în care se poate cere concediul paternal va fi de două luni, nu de opt săptămâni: „Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 2 luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului”.

În expunerea de motive a proiectului se arată că dublarea duratei concediului paternal este propusă deoarece rezolvarea actelor administrative pentru înregistrarea legală a nou-născutului necesită o perioadă de timp considerabilă, iar cinci zile nu sunt de-ajuns.

Totodată, pe durata concediului, tatăl are dreptul la o indemnizaţie din partea angajatorului, care se plăteşte din fondul de salarii al unităţii.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Legislatia muncii, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s