Precizări suplimentare în normele de aplicare ale impozitului pe clădiri

ccGabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a afirmat că instituţia va face precizări suplimentare în normele de aplicare a impozitului pe clădiri, deoarece, în forma actuală a legii, au apărut în practică câteva neînţelegeri în legătură cu clădirile cu folosinţă mixtă.

Conform acestuia, impozitarea diferenţiată în funcţie de cota parte se aplică doar atunci când, în respectivul sediu, sunt organizate activităţi şi se consemnează cheltuieli. 

Astfel, conform Codului Fiscal, persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, au o locuinţă cu destinaţie mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, trebuie să depună o declaraţie până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu desfăşoară nici o activitate.

Totodată, pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3 procente asupra valorii care poate fi determinată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă sau care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

De asemenea, în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa utilizată în scop rezidenţial cu impozitul determinat pentru suprafaţa utilizată în scop nerezidenţial.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Locuinte - imobiliare, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s