Modificări în domeniul prețurilor de transfer

lcÎn Monitorul Oficial nr. 74/2016 a fost publicat Ordinul nr. 442/2016 privind cuantumul tranzacțiilor, termenele pentru întocmire, conținutul și condițiile de solicitare a dosarului prețurilor de transfer și procedura de ajustare/estimare a prețurilor de transfer.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, ANAF, prin Ordinul nr. 442/2016 aduce o serie de modificări semnificative în ceea ce privește legislația aplicabilă în domeniul prețurilor de transfer. Principalele modificări introduse se referă la:
A. Pregătirea și prezentarea dosarului prețurilor de transfercare este obligatoriu de pregătit anual de către marii contribuabili care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală care depășește nivelul următoarelor praguri de semnificație:
– 200.000 euro pentru dobânzile încasate/plătite pentru serviciile financiare;
– 250.000 euro pentru tranzacțiile privind prestările de servicii primite/prestate;
– 350.000 euro pentru tranzacțiile privind achizițiile/vânzările de bunuri corporale sau necorporale.

Pragurile de semnificație se determină prin însumarea valorilor totale anuale ale tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA.

Pregătirea dosarului prețurilor de transfer la cerere – au obligația pregătirii și prezentării dosarului prețurilor de transfer la cererea specifică a organelor de inspecție fiscală următoarele categorii de contribuabili:
– contribuabilii din categoria marilor contribuabili pentru care nu sunt îndeplinite criteriile menționate la punctul 1. de mai sus; și
– contribuabilii din categoriile de contribuabili mici și mijlocii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală care depășește nivelul următoarelor praguri de semnificație:
– 50.000 euro pentru dobânzile încasate/plătite pentru serviciile financiare;
– 50.000 euro pentru tranzacțiile privind prestările de servicii primite/prestate;
– 100.000 euro pentru tranzacțiile privind achizițiile/vânzările de bunuri corporale sau necorporale.

Pragurile de semnificație se determină prin însumarea valorilor totale anuale ale tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA.

Reguli de documentare pentru alte categorii de contribuabili – contribuabilii care desfășoară tranzacții intra-grup cu persoanele afiliate ale căror praguri de semnificație sunt mai mici decât cele prevăzute la punctele de mai sus au obligația documentării respectării principiului valorii de piață în cadrul unei inspecții fiscale, conform regulilor generale prevăzute de reglementările financiar-contabile și fiscale în vigoare.

B. Conținutul dosarului prețurilor de transfer:
– Valoarea plăților/încasărilor aferente fiecărei tranzacții derulate cu fiecare persoană afiliată;
– Descrierea politicii de prețuri de transfer aferente finanțărilor intra-grup, inclusiv prezentarea acordurilor de finanțare încheiate atât cu persoane afiliate, cât și cu creditori independenți;
– Descrierea serviciilor intra-grup, inclusiv a cheilor de alocare a costurilor și individualizarea serviciilor care contribuie semnificativ la crearea de valoare adăugată.

C. Procedurile de ajustare și estimare a prețurilor de transfer;
Prevederile Ordinului se aplică în cadrul procedurilor de administrare care au fost inițiate după data de 1 ianuarie 2016.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Contabilitate, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s