Noi modificări la a legislaţiei privind ariile naturale protejate

SiglaANPM2011Executivul a completat, printr-o Ordonanţă, legislaţia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice, îndeplinind astfel una dintre obligaţiile ce revine României ca stat membru UE.

Astfel, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este desemnată drept autoritate naţională care urmează să aplice prevederile Regulamentului (UE) nr. 511/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului privind măsurile de conformitate destinate utilizatorilor.

Prevederile sunt prevăzute în Protocolul de la Nagoya privind accesul la resursele genetice şi împărţirea corectă şi echilibrată a beneficiilor care rezultă din utilizarea acestora în Uniune.

Acest Regulament stabileşte normele care reglementează respectarea accesului şi a împărţirii beneficiilor în ceea ce priveşte resursele genetice şi cunoştinţele tradiţionale asociate cu resursele genetice, în conformitate cu dispoziţiile Protocolului de la Nagoya.

Punerea lui în aplicare va contribui la conservarea diversităţii biologice şi la utilizarea durabilă a componentelor acesteia, în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei privind diversitatea biologică.
De asemenea, ANPM va aplica şi Regulamentul 1143/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului privind prevenirea şi gestionarea introducerii şi răspândirii speciilor alogene invazive.

Speciile alogene invazive reprezintă una dintre principalele ameninţări la adresa biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemice, în special în ecosistemele izolate din punct de vedere geografic si evolutiv, precum insulele mici. Riscurile prezentate de aceste specii pot creşte ca urmare a intensificării comerţului mondial, a transporturilor, a turismului şi a schimbărilor climatice.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Agricultura, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s