Inițiativă legislativă privind scoaterea actului de Justiție de sub influența factorului politic

tariceanuparlament-465x390Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că a inițiat o propunere de lege „pentru a scoate actul de Justiție de sub influența politicului”.

În acest sens, se propune modificarea articolului 53 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul că Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele și președinții de secții.

Călin Popescu-Tăriceanu mai propune ca și art. 53, alin. 6 să fie modificat prin inițiativa sa de lege, astfel încât revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții ai Înaltei Curți să se facă „de ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor acestora sau la cererea adunării generale a instanței, pentru motivele prevăzute la art. 51, alin. 2, care se aplică în mod corespunzător”.

În inițiativa sa legislativă, președintele Senatului propune ca alin. 2 al art. 53 să fie abrogat. Alineatul prevede că „Președintele României nu poate refuza numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. 1 decât motivat, aducând la cunoștința CSM motivele refuzului”.

Inițiativa legislativă a președintelui Senatului vizează și modificarea alin. 1 şi alin. 4 din art. 54, dar şi abrogarea alin. 3 din articolul menţionat, care stipulează că președintele poate refuza motivat numirea în respectivele funcții, „aducând la cunoștința publicului motivele refuzului”.

Tăriceanu susţine că în inițiativa sa legislativă, „nu sunt prevederi care să intre în contradicție cu prevederile constituționale”. Propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii publice.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Judecatori - procurori - magistrati, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s