Potrivit datelor unui studiu realizat, referitor la identificarea nevoilor grupurilor defavorizate, cu risc de marginalizare și excluziune socială, interesul manifestat de serviciile administrației publice pentru rezolvarea problemelor grupurilor vulnerabile este relativ scăzut.
Cetățenii defavorizați au încredere mai scăzută în potențialul autorităților publice. Un exemplu în acest sens ar fi că ședințele consiliilor locale nu sunt cunoscute de către populație. Însă, cei din grupurile vulnerabile admit că există o slabă implicare a cetățenilor în îmbunătățirea serviciilor.
Elementul de noutate îl constituie „relația de dependență între încrederea între instituții și transparența decizională, accesul egal la serviciile furnizate cetățenilor, respectiv la adresabilitatea lor”.
Acest studiu, cât și compendiul sunt realizate în cadrul proiectului Guvernare Incluzivă, implementat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.