Incapacitatea de a gestiona corect reciclarea deşeurilor ar putea duce la scumpiri a tuturor alimentelor ambalate

gunoiDin cauză că Ministerul Mediului şi instituţiile din subordinea acestuia, respectiv Fondul de Mediu, nu au gestionat corect reciclarea deşeurilor, în cel mai scurt timp s-ar putea scumpi, de până la 30%, toate produsele ambalate, dar şi ar putea aduce României un nou infrigment din partea UE.

Astfel conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere, bere, apă minerală, peşte, lapte, converse de carne şi multe alte produse care se regăsesc în coşurile de cumpărături ale românilor se vor scumpi în perioada imediat următoare pentru că ambalajele lor poluează.

O altă cauză al acestor scumpiri constă în faptul că Fondul de Mediu nu a verificat la timp operatorii care au primit bani să se ocupe de reciclare. Astfel producătorii au preferat să plătească în medie 65 de lei pe tonă de deşeuri unor asociaţii licenţiate de stat să recicleze o cotă de până la 60% din ambalajele puse pe piaţă de aceştia. Însă acum trebuie să achite taxa de 2.000 de lei pe tonă.

Negocierile autorităţilor cu producătorii şi importatorii care poluează prin ambalajele pe care le folosesc, au eşuat, şi rezolvarea rămâne în mâinile premierului Dacian Cioloş.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Protectia mediului, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s