Acord privind cooperarea, în domeniul juridic, între Ministerul Justiției din România și Ministerul Justiției din statul Qatar

justitieMinisterul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Acordului privind cooperarea, în domeniul juridic, între Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Statului Qatar, semnat la 21 octombrie 2015, la București.

Potrivit notei de fundamentare, prezentul act normativ nu are impact asupra domeniilor social, economic și de mediu, asupra bugetului general consolidat sau asupra legislației în vigoare, circumscriindu-se dispozițiilor art. 2 alin. (2) din H.G. nr. 1361/2006 privind conținutul instrumentului de prezentare și motivare a proiectelor de acte normative supuse aprobării Guvernului, cu modificările și completările ulterioare.

Relațiile de cooperare, în domeniul justiției, între România și Statul Qatar se derulează, în prezent, pe baza instrumentelor juridice internaționale la care ambele state sunt Părți.

În perspectiva dezvoltării planului general al relațiilor dintre cele două state, intensificarea cooperării pe plan juridic reprezintă o necesitate, cu atât mai mult cu cât nu există un cadru juridic bilateral în acest domeniu.

În acest sens, Ministerele de Justiție din România și din Statul Qatar au convenit să încheie un Acord privind cooperarea în domeniul juridic, care să stabilească coordonatele de bază pentru dezvoltarea colaborării bilaterale româno–qatareze.

Astfel, în luna martie 2013 partea qatareză a comunicat, pe cale diplomatică, un proiect al Acordului de cooperare în domeniul juridic față de care partea română a răspuns favorabil și a transmis un contraproiect.

Acordul privind cooperarea, în domeniul juridic între Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Statului Qatar constituie un instrument util pentru consolidarea și amplificarea relațiilor bilaterale dintre România și Statul Qatar, pe plan juridic și deschide perspectiva identificării celor mai bune mijloace și mecanisme de abordare a problemelor de interes comun în acest domeniu.

Prin Memorandumul cu nr. 75317/16.09.2014 a fost aprobată negocierea Acordului privind cooperarea, în domeniul juridic, între Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Statului Qatar.

Negocierile s-au desfășurat prin corespondență, pe baza proiectului de text propus de partea qatareză, care a fost completat cu elemente cuprinse în contraproiectul avansat de partea română.

În ședința Guvernului României din data de 14 octombrie 2015 fost aprobat Memorandumul cu nr. 81269/07.10.2015 pentru aprobarea semnării Acordului privind cooperarea, în domeniul juridic între Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Statului Qatar.

Acordul a fost semnat la București, la 21 octombrie 2015 de către ministrul justiției, Robert-Marius Cazanciuc, în marja vizitei oficiale pe care domnul Khalid Bin Mohammad Al Attiyah, ministrul afacerilor externe din Statul Qatar a efectuat-o în România.

Principalele prevederi ale Acordului vizează schimbul de informații legislative, de experiență și bune practici între experți ai celor două Părți, organizarea de vizite de documentare, de seminarii și conferințe pe probleme juridice de interes comun, precum și stabilirea de parteneriate, în conformitate cu legislația națională a fiecărei țări.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în International, Politic, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s