Proiect privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile

lcPotrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), persoanele interesate de un credit bancar vor avea posibilitatea de a compara produsele de credit disponibile pe piaţă şi de a decide în termen de cel puţin 15 zile dacă încheie sau nu contractul.

Actul normativ prevede că, intermediarul de credite sau creditorul oferă consumatorului informaţiile personalizate de care acesta are nevoie pentru a compara produsele de credit disponibile pe piaţă, a evalua implicaţiile lor şi a decide în cunoştinţă de cauza dacă să încheie sau nu un contract de credit.

Reglementările propuse de ANPC sunt:
Reglementările propuse de ANPC sunt:
Art. 11. – (1) Creditorul şi, dacă este cazul, intermediarul de credite oferă consumatorului informaţiile personalizate de care acesta are nevoie pentru a compară produsele de credit disponibile pe piaţă, a evalua implicaţiile lor şi a decide în cunoştinţă de cauza dacă să încheie sau nu un contract de credit.
(2) Informaţiile sunt oferite: a) fără întârzieri nejustificate, dar nu mai mult de 10 zile, după ce consumatorul a furnizat informaţiile necesare cu privire la nevoile sale, situaţia să financiară şi preferinţe; b) în timp util înainte că orice consumator să fie obligat printr-un contract de credit sau o oferta, dar nu mai puţin de 15 zile, astfel încât consumatorul să aibă suficient timp pentru a compară ofertele, a evalua implicaţiile acestora şi a lua o decizie în cunoştinţă de cauza; c) prin intermediul Fişei Europene de Informaţii Standardizate (FEIS), prevăzută în anexă nr. 2, ce trebuie să fie în scris, pe hârtie sau pe alt suport durabil, vizibil şi uşor de citit, fontul utilizat fiind Times New Român, mărimea de minimum 12 p.
[…]

Art. 13. – (1) Se interzice perceperea unui comision de analiză dosar în cazul în care creditul nu se acordă.
[…]

Art. 31. – (1) În cazul în care consumatorul decide să utilizeze dreptul de a converti contractul de credit într-o moneda alternativă, creditorul nu impune restricţii nejustificate şi oferă consumatorului cel puţin ofertele existente pe piaţă la momentul înaintării cererii de către consumator.
(2) Creditorul transmite oferta să consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile de la dată inregistarii cererii consumatorului.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s