Roşia Montană – sit istoric de importanţă naţională

ROSIA MONTANA, ROMANIA: Firma Gabriel Resources, detinatoare a 80% din proiectul de exploatare aurifera de Rosia Monatana, a renuntat la planul lansarii unei emisiuni publice de actiuni din cauza controverselor privind acest proiect, 18 iulie 2003. "STIRE PE FLUX" ROMPRES Foto/ARHIVAPrintr-un ordin al Ministerului Culturii, emis în ultimele zile ale anului 2015, Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de categoria A, adică de importanță națională.

La data de 30 decembrie 2015, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015. În cadrul acesteia se menţionează faptul că întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A.

Actul normativ instituie, practic, regimul de protecţie implementat în momentul apariţiei Legii nr. 422/2001, care, ulterior, a fost modificat. Prin urmare, se revine la asigurarea protecţiei unui sit de importanţă naţională, ce a suscitat, în ultima perioadă, intense dezbateri referitoare la activitatea minieră din zonă.

Minele dacice și romane de la Roșia Montană sunt un monument unic, de o valoare istorică extraordinară care, dacă ar fi valorificate, ar transforma întreaga zonă într-un paradis turistic.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Turism, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s