Proiect de lege privind garanţia comercială şi certificatul de garanţie

lcMinisterul Economiei a elaborat un proiect de lege ce prevede modificarea unor dispoziţii din Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora. Necesitatea elaborării unui astfel de document a apărut odată cu numeroasele reclamaţii înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit cărora anumite aspecte ale legii nu sunt tocmai bine înţelese nici de către operatorul economic, nici de către consumator.

Potrivit proiectul de lege, cosumatorul este orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii de consumatori. În privinţa garanţiei legale de conformitate, proiectul precizează că este „obligația legală a vânzătorului sau producătorului faţă de consumator, ca, fără solicitarea unor costuri suplimentare, să aducă produsul la conformitate, incluzând restituirea preţului plătit de consumator, repararea sau înlocuirea produsului, dacă acesta nu corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile referitoare la garanţie sau în publicitatea aferentă”.

De asemenea actul normativ prevede introducerea la articolul 11 a unui nou alineat, alineatul (6), care prevede că vânzătorul are aceleaşi obligaţii pentru produsul înlocuit ca şi pentru produsul vândut iniţial. Răspunderea vânzătorului privind garanţia legală de conformitate este angajată dacă lipsa de conformitate apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.

În cazul certificatului de garanţie, acesta trebuie să precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie, durata medie de utilizare, modalităţile de asigurare a garanţiei – întreţinere, reparare, înlocuire şi termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea şi adresa vânzătorului şi ale unităţii specializate de service.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Politic, Protectia consumatorului, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s