Declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecturi – Proiect

imagesProiectul de lege, aflat în consultare publică la Camera Deputaţilor, iniţiat de un grup de parlamentari PNL, precum şi copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prevede ca declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecturi, ca măsură de prevenţie, pentru a se evita situaţiile de incompatibilitate înaintea unor decizii ANI.

Astfel, se propune ca al doilea exemplar al declaraţiei de interese a unui primar să se transmită Instituţiei Prefectului, care, odată cu arhivarea acesteia în Registrul de Interese, se va trece la verificarea conformităţii declaraţiei. Prefectul va trebui să ceară la Registrul Comerţului, sau alte instituţii după caz, situaţia la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situaţiile neconforme şi/sau posibile situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declaraţiilor.

Pe de altă parte Consiliul Legislativ critică acest proiectului, inclusiv de neconstituţionalitate, şi se referă la faptul că rolul prefectului este clar stabilit în Constituţie, iar atribuţiile de „consultanţă” pe care proiectul le propune depăşesc limitele stabilite în Legea fundamentală.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s