Transparență în cazul procedurilor de numire în funcții la ÎCCJ/DNA

drJudecătorul Mircea Aron a declarat că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să asigure maximă transparență și corectitudine în cazul procedurilor de numire în noi funcții de conducere precum: Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), procurorul general al României și procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Magistratul a precizat că printre punctele tari a CSM-ului, se enumeră faptul că instituția are buni profesioniști ai dreptului, în cea mai mare parte cu experiență în exercitarea atribuțiilor manageriale în instanțe și parchete, experiență în ceea ce privește reacția rapidă la atacuri vizând independența justiției, în identificarea unor instrumente de responsabilizare și eficientizare a activității instanțelor, etc.

La capitolul puncte slabe, el menționează dialogul uneori prea complicat, inutil, contradictoriu pe alocuri, atenția insuficientă la argumente în comisii, secții sau plen, comunicarea slabă cu asociațiile profesionale, cu consecința posibilei percepții a acestora că CSM nu servește convingător sistemul de justiție, și spațiile insuficiente pentru birouri.

Judecătorul a declarat mai că o prioritate a CSM în anul 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nâevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Judecatori - procurori - magistrati, Politic, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s