Propunere de modificare a Codului silvic

Cinci-asociatii-din-domeniul-forestier-cer-retragerea-proiectului-de-modificare-a-Codului-Silvic-din-ParlamentMai mulţi deputaţi propun modificarea codului silvic astfel încât toţi proprietarii de păduri să poată tăia jumătate din suprafaţa pe care o deţin, dacă vor să ridice hoteluri şi complexuri turistice, cu condiţia să împădurească, în altă parte, o suprafaţă similară.

De asemenea, se încearcă şi modificarea articolului care interzicea categoric trecerea pădurilor din extravilan în intravilan.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD, iniţiatorul legii, vrea să permită trecerea în intravilan a pădurilor dacă acolo se construieşte un complex turistic sau o bază de agrement. Asta echivalează, practic, cu defrişarea pădurilor. În acest moment, codul silvic interzice trecerea oricărei suprafeţe împădurite în intravilan.

Legea actuală limitează suprafaţa maximă care poate fi scoasă definitiv din fondul forestier pentru a face loc unei construcţii la cinci la sută din totalul proprietăţii, dar nu mai mult de 200 de metri pătraţi. Însă, deputatul Cătălin Rădulescu intenţionează să schimbe această prevedere, astfel încât să poată fi tăiată până la 50 la sută din suprafaţa totală deţinută de proprietar.

Totodată, noua lege dă posibilitatea şi primăriilor care deţin păduri să încheie parteneriate public-private cu diverşi investitori. Astfel, în locul pădurilor ar putea răsări peste noapte hoteluri, resturante, baruri, spa-uri, piscine, terenuri sportive sau pârtii pentru schi. Iniţiatorul proiectului de lege spune că ideea i-a venit după ce şi-a dat seama că niciun complex turistic din ţară nu îl mai satisface şi nu are unde să se relaxeze.

Culmea este că deputatul Cătălin Rădulescu este el însuşi proprietar peste două hectare şi jumătate de pădure.

Legea urmează să intre în dezbaterea Senatului la începutul lunii februarie.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Turism, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s