Legea de aprobare a OUG prin care prefecţii pot numi coordonatori interimari în primării, a fost promulgată

lcLa 23 decembrie 2015, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea de aprobare a OUG prin care prefecţii pot numi coordonatori interimari în primării şi CJ-uri unde consiliul local sau judeţean este dizolvat, primarul este în imposibilitate de a-şi exercita mandatul, iar unitatea nu are în funcţie un secretar.

Anterior, pe 25 noiembrie 2015, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la această ordonanţă, solicitând ca deciziile privind funcţionarea primăriilor şi Consiliilor Judeţene să revină autorităţilor locale şi nu reprezentantului autorităţii executive centrale a statului, sesizare care a fost respinsă de Curte.

Aprobarea ordonanţei de urgenţe a creat mai multe dispute, pe motiv că aceasta încalcă dispoziţiile art. 115 alin. (6) din Constituţie prin aceea că afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului, dar şi datorită faptului că vine în completarea OUG care permitea traseismul în rândul aleşilor locali, dar şi a refuzului Guvernului de a organiza alegeri parţiale.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Politic, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s