România poate profita de Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii pentru creşterea schimburilor comerciale cu SUA

ccParteneriatului Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) este cel mai important acord din istoria comerţului după crearea Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi presupune jumătate din capacitatea globală efectivă de producţie, adică din PIB-ul global, scopul acordului fiind constituirea celei mai mari pieţe de liber schimb din lume, între SUA şi UE.

Fundaţia Konrad Adenauer în colaborare cu Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene din Bruxelles şi cu Academia de Studii Economice din Bucureşti au organizat o conferinţă pe tema  ”Provocările Parteneriatului Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) – Unde se poziţionează România?”.

Parteneriatul Transatlantic a fost anunţat în anul 2013, iar până în octombrie 2015 au avut loc 11 runde de negociere, următoarea fiind programată pentru luna februarie 2016.

În opinia pieţei locale, acordul ar facilita schimburile comerciale în ambele direcţii, în condiţiile în care exporturile de produse agricole ale SUA în România sunt acum mult sub nivelul exporturilor româneşti în SUA.

Conform unui raport prezentat de Michael P. Stewart, Consilier  Economic al Ambasadei SUA în România, exporturile agricole româneşti pe piaţa americană au însumat 132 milioane dolari în ianuarie-septembrie 2015, în timp ce exporturile din SUA se ridică la doar 41 milioane dolari.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Eveniment, International, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s