Statistici privind comerţul cu produse agroalimentare din primele nouă luni ale anului 2015

ccPotrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, România a intrat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2015, exporturile avansând cu 7,6% față de perioada similară din 2014, până la 4,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 4,16 miliarde euro, un plus de 17,3%.

Statisticile arată că o treime din încasările din exporturile de produse agroalimentare au fost generate de livrările externe de porumb și țigarete, care s-au majorat cu 331,3 milioane de euro și respectiv, cu 174,3 milioane de euro. Astfel cantitatea totală de porumb exportată în primele 9 luni a crescut de 2,5 ori față de aceeași perioadă din 2014, până la 3,86 milioane de tone, iar cea de țigarete de 1,2 ori, totalizând 37.800 tone.

În ceea ce priveşte importurile, acestea s-au majorat în principal la porumb (+182,9 milioane euro, reprezentând importuri în vederea reexportului), orz (+41,6 milioane euro), tutun brut (+39,7 milioane euro), zahăr (+31 milioane euro), banane (+29,8 milioane euro), etc. În schimb importul de animale vii din specia porcine a scăzut cu 23,1 milioane euro, a grâului cu 6 milioane euro, precum și a laptelui și smântânii cu 0,9 milioane euro.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Agricultura, Statistica si recensamant, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s